Průvodce výběrem briket a pelet pro domácí topení (a výpočtem objemu)

02. 08. 2024, 09:30

Vytápění dřevěnými briketami a peletami je nejen ekologické, ale také ekonomické. V tomto průvodci se dozvíte, jak vybrat správné palivo a spočítat potřebné množství na zimu.

Obliba dřevěných briket a dřevěných pelet pro vytápění domácností roste. V porovnání s uhlím, plynem a elektřinou mají totiž několik významných výhod:

  • brikety a pelety se vyrábí z obnovitelných zdrojů, jsou uhlíkově neutrální a při jejich spalování se uvolňuje méně škodlivin než např. při spalování uhlí,
  • na rozdíl od plynu a elektřiny, jejichž ceny v posledních letech výrazně kolísají, bývají ceny briket a pelet stabilnější (viz výpočet nákladů níže),
  • topení těmito dřevěnými palivy snižuje závislost na dodávkách plynu nebo elektřiny,
  • oproti uhlí jsou brikety a pelety čistší a snáze se s nimi manipuluje.

Hlavní rozdíly mezi dřevěnými briketami a dřevěnými peletami shrnuje tato tabulka:
 

Charakteristika Dřevěné brikety Dřevěné pelety
Velikost Větší (délka 20 až 30 cm, průměr 5–10 cm) Menší (délka do 40 mm, průměr 6–8 mm)
Tvar Válec nebo kvádr Malé válečky
Způsob použití Ruční přikládání Automatické podávání
Vhodnost pro topidla Krby, kamna na dřevo, kotle na pevná paliva Speciální peletové kotle s automatickým podavačem

Při výběru pelet a briket (a také při výběru palivového dřeva) se mj. řiďte podle výhřevnosti. Udává se v megajoulech na kilogram (MJ/kg), resp. v kilowatthodinách na kilogram (kWh/kg) a značí, jaké množství tepla se vytvoří spálením 1 kilogramu paliva.

Výhřevnost zásadně ovlivňuje míra vlhkosti pelet a briket. Čím je vyšší, tím více energie se spotřebuje na ohřev vody – a ta pak formou páry unikne s ostatními spalinami komínem ven. Vysoký podíl vlhkosti vede také k nadměrné produkci oxidu uhelnatého a karcinogenních sloučenin a k usazování hořlavých látek v kouřovodu a komínové vložce.

Další faktory výběru, o kterých budeme mluvit níže, jsou:

  • popelnatost – nízký obsah popela (ideálně pod 0,7 % u pelet a méně než 1,2 % u briket) znamená méně časté čištění topidla,
  • certifikace a normy – vybírejte produkty s certifikací, která zaručuje vysokou kvalitu,
  • typ topného zařízení v domácnosti – vybírejte palivo kompatibilní s vaším topným systémem; peletové kotle vyžadují specifické pelety, zatímco brikety jsou vhodné pro běžné kotle na dřevo

Dřevěné brikety

Existuje několik druhů dřevěných briket, každý s vlastními charakteristikami a využitím. Při jejich výběru se řiďte jakostní třídou kvality dle EN ISO 17225-3. Nejkvalitnější brikety spadají do třídy A1.

Hlavní charakteristiky najdete zde:

Charakteristika RUF brikety Brikety z měkkého dřeva (typ W) Brikety z tvrdého dřeva (typ H) Noční brikety z kůry (typ N)
Tvar Hranatý Válcový Válcový Válcový
Materiál Měkké smrkové dřevo Jehličnaté dřevo bez kůry 70% listnaté dřevo, 30% měkké dřevo 70% dřevní kůra, 30% měkké dřevo
Výhřevnost Min. 16,5 MJ/kg (4,6 kWh/kg) Min. 16,5 MJ/kg (4,6 kWh/kg) 17,85 MJ/kg (5 kWh/kg) 17,64 MJ/kg (4,9 kWh/kg)
Zbytková vlhkost 8-12% 10% Cca 5% Cca 5,5%
Popelnatost Max. 0,3% Max. 0,4% Cca 1% Cca 3,4%
Charakteristiky hoření Dlouhá doba hoření, nezvětšují objem Rychlé hoření, vysoké teploty Pomalé a rovnoměrné hoření Extrémně dlouhá doba hoření (až 8 hodin)
Vhodné použití Univerzální (krby, kamna, kotle) Rychlé vytopení prostoru Dlouhodobé vytápění v chladném období Noční topení, kombinace s jinými typy


Nejrozšířenějším typem jsou RUF brikety, které mají charakteristický hranatý tvar. Vyrábí se lisováním dřevěných pilin a hoblin z měkkého smrkového dřeva pod vysokým tlakem bez použití pojiv. Vyznačují se vysokou hustotou a dlouhou dobou hoření. Jejich výhřevnost je minimálně 16,5 MJ/kg (4,6 kWh/kg), zbytková vlhkost se pohybuje mezi 8 % a 12 %.

S RUF briketami bez problému zatopíte v krbech, kamnech i kotlích na tuhá paliva. Při hoření nezvětšují objem a ze všech typů briket mají nejnižší popelnatost (max. 0,3 %).

Brikety z měkkého dřeva (typ W) se vyrábí především z jehličnatého dřeva, jako je smrk, modřín nebo borovice, zbaveného kůry. Oproti briketám z tvrdého dřeva mají nižší výhřevnost (16,5 MJ/kg – 4,6 kWh/kg).

Rychleji hoří a dosahují vyšších teplot, což je ideální pro rychlé zatopení a vytopení prostoru. Zbytková vlhkost briket z měkkého dřeva je 10 %, popelnatost maximálně 0,4 % (z 1 kilogramu briket tedy zůstane nejvýše 40 gramů popela).

U briket z tvrdého dřeva (typ H) tvoří 70% podíl biomasa z listnatého dřeva s příměsí kůry, např. z buku nebo dubu. Zbylých 30 % tvoří měkké dřevo (smrk, borovice), které zlepšuje hoření paliva – brikety výhradně z tvrdého dřeva pouze žhnou.

Brikety typu H hoří pomaleji a rovnoměrněji a poskytují stabilní a dlouhotrvající teplo. Ze všech dřevěných briket mají nejvyšší výhřevnost (17,85 MJ/kg – 5 KWh/kg) a jsou ideální pro dlouhodobé vytápění v chladnějších obdobích. Zbytková vlhkost dosahuje cca 5 % a popelnatost 1 %.

Noční brikety z kůry (typ N) se vyrábí lisováním dřevní kůry (70 % měkké dřevo, 30 % tvrdé dřevo). Vyznačují se extrémně dlouhou dobou hoření, až 8 hodin, což je ideální pro udržení tepla přes noc. Jsou vhodné pro kombinaci s jinými typy briket pro celodenní vytápění. Jejich výhřevnost je 17,64 MJ/kg (4,9 kWh/kg), zbytková vlhkost se pohybuje okolo 5,5 %, popelnatost je cca 3,4 %.

Kromě dřevěných briket existují také:

  • Uhelné brikety – vyrábí se lisováním uhelného prachu. Mají vysokou výhřevnost, ale produkují více emisí než dřevěné brikety. Jsou vhodné pouze pro kotle určené ke spalování uhlí.
  • Slaměné brikety – vyrobené z lisované slámy. Jsou ekologické, ale mají nižší výhřevnost a jsou vhodné pro doplňkové vytápění.
  • Rašelinové brikety – výchozí surovinou je rašelina. Hoří pomalu a rovnoměrně, ale jejich vyšší obsah síry může vést k větší tvorbě emisí.
  • Brikety z biomasy – typicky obsahují směs různých organických materiálů, jako jsou kukuřičné klasy, ořechové skořápky nebo olivové pecky (skvěle se hodí pro grilování a uzení). Jejich výhřevnost a vlastnosti se liší podle složení.

Dřevěné pelety

U pelet rozlišujeme mezi prémiovými a standardními peletami, přičemž hlavní rozdíl spočívá v jejich kvalitě a certifikaci. Topí se s nimi v automatizovaných kotlích, jejichž součástí je podavač. Zařízení se postará o roztopení ohně i udržování teploty.

Charakteristika Prémiové pelety Standardní pelety
Surovina Vysoce kvalitní dřevo bez kůry Mohou obsahovat vyšší podíl kůry
Certifikace ENplus A1 Obvykle bez certifikace
Vlhkost Typicky pod 10 % Vyšší než u prémiových
Výhřevnost Obvykle nad 18 MJ/kg Nižší než u prémiových
Popelnatost Méně než 0,7 % Vyšší než u prémiových
Emise a údržba kotle Minimální Vyšší


Prémiové pelety se vyrábí lisováním z pilin z vysoce kvalitního dřeva zbaveného kůry a s minimálním obsahem nečistot. Neobsahují žádná pojiva nebo jiné přidané chemické látky. Jejich kvalitu a a splnění přísných norem zaručuje certifikát ENplus A1.

Vyznačují se velmi nízkou vlhkostí (typicky pod 10 %), vysokou výhřevností (obvykle nad 18 MJ/kg) a nízkou popelnatostí (méně než 0,7 %). Díky těmto vlastnostem poskytují čisté a efektivní spalování s minimálním množstvím zbytků a emisí. Nízký obsah popela přispívá k minimální údržbě kotle.

 

Standardní pelety mohou obsahovat vyšší podíl kůry a mít mírně horší parametry. Přestože stále poskytují dobrou výhřevnost a efektivitu spalování, zpravidla produkují o něco více popela – to se odráží v častějším čištění topného zařízení.

Jejich hlavní výhodou je nižší cena, což je činí atraktivní volbou pro méně náročné aplikace nebo starší typy kotlů. Někdy také obsahují pojiva, které zvyšují podíl nežádoucích emisí. Takový popel pak není např. vhodný ani pro hnojení.

Na trhu dále seženete:

  • agripelety – vyrábějí se z zemědělských zbytků jako sláma, seno nebo kukuřičné stonky; mají nižší výhřevnost než dřevěné pelety a produkují více popela,
  • katrové pelety – lisují se z pilin a hoblin při zpracování dřeva v pilách; kvalita se může lišit v závislosti na složení vstupního materiálu,
  • rostlinné pelety – vyrábějí se z různých rostlinných materiálů jako řepková sláma, miscanthus nebo energetické rostliny; jejich vlastnosti se liší podle použité suroviny.

Výpočet potřebného objemu pelet a briket

Při plánování vytápění peletami nebo briketami je klíčové správně odhadnout potřebný objem paliva na topnou sezónu. Tento odhad ovlivňuje několik faktorů, přičemž tím nejdůležitějším je energetická spotřeba objektu na vytápění. Ovlivňuje ji především:

  • velikost vytápěného prostoru,
  • tepelně-izolační vlastnosti budovy,
  • klimatické podmínky v dané lokalitě,
  • požadovaná vnitřní teplota,
  • délka topné sezóny (v mírném pásu zpravidla 6 měsíců, v horských oblastech déle).

Energetickou spotřebu budovy zjistíte např. z účtu za plyn (pokud jste dosud tímto palivem vytápěli). Detaily jsme rozepsali v článku o výpočtu spotřeby dřeva.

Příklad výpočtu objemu briket podle spotřeby plynu

Z výpisu o spotřebě plynu jste zjistili, že jste v posledním roce na vytápění rodinného domu spotřebovali 180 m3. Nejprve spočítáme, kolik energie vám distributor na vytopení dodal. Výhřevnost zemního plynu je 10,55 kWh/m3:

Energie od dodavatele = spotřeba plynu × výhřevnost plynu

Energie od dodavatele = 180 m3 × 10,55 kWh/m3 = 1 899 kWh

Část z této spotřeby se ovšem ztratí – záleží na účinnosti plynového kotle. Pokud máte starší zařízení (efektiva asi 75 %), ve skutečnosti topíte tímto množství energie:

Energie pro vytopení domu = energie od dodavatele × účinnost plynového kotle

Energie pro vytopení domu = 1 899 kWh × 0,75 = 1 424 kWh

Účinnost moderních kotlů na tuhá paliva je asi 90 % (zbylých 10 % jsou energetické ztráty). Proto energii potřebnou na vytopení domu (1 424 kWh) opět přepočítáme na množství energie, které musíme získat spálením briket:

Potřebná energie z dřevěných briket = energie pro vytopení domu / účinnost kotle na dřevo 

Potřebná energie z dřevěných briket = 1 424 kWh / 0,9 = 1 582 kWh

Výhřevnost dřevěných RUFbriket je 4,6 kWh na 1 kg. Vydělením potřebné energie z briket touto výhřevností se dostaneme k následující hmotnosti:

Hmotnost dřevěných briket = potřebná energie z briket / výhřevnost

Hmotnost dřevěných briket = 1 582 kWh / 4,6 kWh/kg = 344 kg briket

Pokud vezmeme v potaz pouze investice do paliva, kolik byste přechodem na dřevěné brikety ušetřili? Ceny plynu a elektřiny jsou (k srpnu 2024) následující:

  • plyn: 0,08 €/kWh (0,84 €/m3),
  • elektřina: 0,25 €/kWh.

U plynového kotle vyjdeme opět ze 75% účinnosti, zatímco u elektrického budeme předpokládat 95% efektivitu.

Příklad výpočtu nákladů na brikety oproti plynu a elektřině

Nejdřív spočítáme, kolik zaplatíme za 344 kg briket. Z našeho průzkumu konkurence vyplývá, že cena 1 tuny dřevěných briket je asi 340 €:

Náklady na brikety = cena briket × vypočítaná hmotnost briket

Náklady na brikety = 340 €/t × 0,344 t = 117 €

Spotřebu plynu známe také z předchozího příkladu (180 m3). Proto jednoduše dosadíme jeho cenu a dostaneme se k tomuto výsledku:

Náklady na plyn = cena plynu × spotřeba plynu

Náklady na plyn = 0,84 €/m3 × 180 m3 = 151,2 €

U elektřiny musíme nejdřív spočítat, kolik energie potřebujeme na vytopení domu (vzhledem k účinnosti plynového a elektrického kotle). Pro připomenutí: spotřeba plynu je 180 m3 a efektivita plynového kotle 75 %.

Energie pro vytopení domu = spotřeba plynu × výhřevnost plynu × účinnost plynového kotle

Energie pro vytopení domu = 180 m3 × 10,55 kWh/m3 × 0,75 = 1 424 kWh

Energii pro vytopení domu opět přepočítáme s ohledem na účinnost elektrického kotle (95 %).

Potřebná energie z elektřiny = energie na vytopení domu / účinnost elektrického kotle

Potřebná energie z elektřiny = 1 424 kWh / 0,95 = 1 498 kWh

Teď už nám stačí dosadit jen cenu za 1 kWh elektřiny:

Náklady na elektřinu = cena elektřiny × potřebná energie z elektřiny

Náklady na elektřinu = 0,25 €/kWh × 1 498 kWh = 374,5 €

Z výsledků tak vyplývá, že oproti dřevěným briketám zaplatíte:

  • o 29,2 % víc za plyn,
  • o 320 % víc za elektřinu.


Jak brikety a pelety skladovat?

Brikety a pelety si svou výhřevnost zachovají jen při správném uskladnění. Ideálním prostorem je suchá a dobře větraná místnost, jako je garáž nebo kůlna, s dostatečnou kapacitou pro zásobu na celou topnou sezónu.

Brikety ponechte v původním obalu a na paletách, pelety uskladněte v pro ně určeném zásobníku. Dejte především pozor, aby palivo bylo v dostatečném odstupu od topného zařízení a aby neprovlhlo – to vede k:

  • snížení výhřevnosti paliva,
  • rozpad struktury lisovaných paliv,
  • zvýšenému riziku vzniku plísní a hub,
  • zvýšené produkci kouře a škodlivých emisí při spalování,
  • možnému poškození topného zařízení.

Co si z článku odnést?

  • Brikety a pelety jsou ekologickou alternativou k tradičním palivům. Jejich výroba z obnovitelných zdrojů a nižší produkce škodlivin při spalování je činí šetrnějšími k životnímu prostředí.
  • Výběr mezi briketami a peletami závisí na typu vašeho topného zařízení. Brikety jsou vhodné pro manuální přikládání v krbech a kamnech, zatímco pelety se používají v automatizovaných kotlích.
  • Při nákupu briket se orientujte podle certifikátu kvality (třída A1), u pelet vsaďte na certifikát EN Plus A1. Tyto třídy jsou zárukou, že je palivo vyrobeno z čistého dřeva bez chemických příměsí.
  • Správný výpočet potřebného množství paliva může vést k významným úsporám. Při přechodu na brikety nebo pelety můžete oproti elektřině výrazně ušetřit.
  • Pro skladování briket a pelet zvolte suché a dobře větrané prostory. Chraňte palivo před vlhkostí, která snižuje jeho výhřevnost a může vést k dalším problémům.
     

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:

TENTO E-SHOP POUŽÍVÁ COOKIES

 

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

 

Technické cookies

Nutné cookies, které pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.

Marketingové cookies

Marketingové cookies jsou používány pro sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamu, která je relevantní a zajímavá pro jednotlivého uživatele a tímto hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Analytické cookies

Analytické cookies pomáhají majitelům webových stránek, aby porozuměli, jak návštěvníci používají webové stránky. Anonymně sbírají a sdělují informace.

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou být používány webovými stránkami, aby učinily uživatelský zážitek více efektivní. Zákon uvádí, že můžeme ukládat cookies na vašem zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz této stránky. Pro všechny ostatní typy cookies potřebujeme vaše povolení. Tato stránka používá různé typy cookies. Některé cookies jsou umístěny službami třetích stran, které se objevují na našich stránkách. Kdykoliv můžete změnit nebo zrušit svůj souhlas prostřednictvím Vyjádření o souborech cookie na našich webových stránkách. Zjistěte v našich zásadách ochrany osobních údajů více o tom, kdo jsme, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme vaše osobní údaje.


Zásady zpracování osobních údajů
Upravit
Potvrdit výběr
Povolit vše