Zásady bezpečnosti topení dřevem, briketami a peletami

05. 05. 2024, 09:57

Jak se při topení dřěvenými palivy vyhnout riziku požáru, proč je důležitý přívod vzduchu a proč nikdy netopit vlhkým dřevem?

Topení palivovým dřevem, briketami a peletami je oblíbený způsob vytápění v mnoha domácnostech. Přináší s sebou ale také určitá rizika, která bychom neměli podceňovat.

Pro bezpečnost nás i našich blízkých se vyplatí znát základní pravidla provozu a údržby kamen, krbu či kotle na pevná paliva. K hlavním rizikům spojeným s topením dřevem a jeho alternativami patří:

  • požár, který vzniká kvůli nevhodnému umístění topidla, špatné instalaci kouřovodu a hromadění hořlavých usazenin v komínu,
  • otrava oxidem uhelnatým jako následek nedostatečného odvodu spalin nebo nedokonalého spalování,
  • rozvoj dýchacích obtíží kvůli vdechování kouře a spalin vzniklých spalováním vlhkého nebo kontaminovaného dřeva,
  • poškození topného systému, kouřovodu nebo komínové vložky.

V následujících odstavcích se na jednotlivé aspekty bezpečného topení podíváme blíže.

Správné umístění topidla a kouřovodu

Základem bezpečného provozu je umístění kamen, krbu či kotle s dostatečným odstupem od hořlavých materiálů.

Obecně ale platí, že:

  • Vzdálenosti od bočních a zadních stěn a od stropu závisí na konstrukci topného systému, tepelném výkonu a charakteru okolních materiálů. U stěn z nehořlavého materiálu může být vodítkem vzdálenost 20 cm. V případě dřevěného obložení nebo jiných hořlavých materiálů je nutný odstup alespoň 40 cm.
  • V případě krbu a kamen ponechte před přikládacími dvířky alespoň půlmetrový prostor (ideálně 80 až 100 cm), abyste mohli bezpečně přikládat palivo a minimalizovali jste riziko popálení.
  • Kamna s průhlednými skleněnými dvířky vyzařují teplo do větší vzdálenosti, bezpečnostní odstup od hořlavých materiálů musí být proto větší. Jako vodítko může sloužit vzdálenost 80 cm.
  • Plocha pod topidlem a v jeho okolí musí být z nehořlavého materiálu, aby se minimalizovalo riziko požáru od padajících uhlíků nebo jisker. Přesah by měl činit minimálně 30 cm do stran a 50 cm před topidlo.

Při instalaci kouřovodu dbejte na to, aby měl první díl délku alespoň 25 cm. Z důvodu kondenzace spalin nikdy nezapojujte koleno přímo do kamen. Lze také využít kouřovou rouru s tepelným výměníkem, který umožňuje zužitkovat zbytkové teplo z kamen a tím snížit náklady na vytápění.

Díly kouřovodu sestavujte ve směru unikajících spalin (tzv. po kouři), což zajistí lepší odvod kouře a sníží riziko usazování dehtu.

Topný systém zkontroluje před uvedením do provozu certifikovaný kominík, který vás na případné nedostatky upozorní. Postará se také o instalaci kouřovodu.

Dostatečné větrání v místnosti

Správné větrání je klíčové nejen pro efektivní provoz topidla, ale především pro vaši bezpečnost. Zajištěním dostatečného přívodu čerstvého vzduchu do místnosti s topidlem (především kotlem na tuhá paliva) předejdete hromadění nebezpečných plynů, zejména oxidu uhelnatého.

Jednou z možností je tzv. centrální přívod externího vzduchu, který zajišťuje stálý a dostatečný přísun čerstvého vzduchu přímo z venkovního prostředí do místnosti s kotlem. 

Tento systém minimalizuje riziko zpětného tahu spalin do místnosti a zvyšuje účinnost spalování. Centrální přívod vzduchu lze řešit například instalací speciálních vzduchovodů, které přivádějí venkovní vzduch přímo k topidlu, nebo pomocí automatických větracích systémů. Ty regulují přísun vzduchu podle aktuálních potřeb spotřebiče.

Dávejte pozor na možný podtlak v místnosti, způsobený digestoří nebo jiným odsávacím zařízením. Podtlak může narušit správné fungování topidla a odvod spalin.

Pravidelně kontrolujte, zda nic nebrání proudění vzduchu kolem topidla. Volný prostor kolem topidla je důležitý pro jeho správnou funkci a prevenci přehřátí.


Instalace a kontrola požárních hlásičů a přístroje

Hasicí přístroje v domácnostech povinné nejsou, rozhodně je ale doporučujeme. Práškový nebo pěnový přístroj umístěte v dosahu topidla, ale v minimální vzdálenosti 2 metry. Podle normy DIN 14406-4 musí certifikovaný technik provést údržbu a kontrolu hasicího přístroje každé 2 roky.

Seznamte všechny členy domácnosti s umístěním a správným použitím hasicího přístroje. V případě nouze je důležité, aby každý věděl, jak reagovat.


Údržba topidla

Pro bezpečný provoz je důležitá také správná péče o kamna a kotle na tuhá paliva. Jak na to?

  • pravidelně odstraňujte popel z topeniště – nahromaděný popel snižuje účinnost spalování a může bránit přívodu vzduchu,
  • alespoň jednou ročně vyčistěte kouřovody, nejlépe před topnou sezónou; usazeniny sazí a dehtu snižují odvod spalin a zvyšují riziko požáru,
  • skleněná dvířka čistěte speciálními prostředky k odstranění sazí,
  • pravidelně kontrolujte těsnění na dvířkách a spojích; opotřebované nebo poškozené části vyměňte, abyste předešli neefektivnímu spalování a úniku kouře do místnosti.

Alespoň jednou ročně nechte provést kontrolu topného systému odborníkem. Součástí kontroly by měla být i revize komínu.

Při údržbě topidla a kouřovodu nezapomeňte na osobní ochranné pomůcky. Používejte ochranné brýle a respirátor, abyste se chránili před částečkami kovu, sazí nebo laku, které se mohou uvolňovat do vzduchu.


Výběr správného paliva a jeho skladování

Pro vytápění rodinných domů a chat se využívá několik typů spalovacích zařízení:

  • krbová kamna – vhodná pro spalování dřeva a dřevěných briket; jsou oblíbená pro svůj estetický vzhled a snadnou obsluhu,
  • kotle na tuhá paliva – univerzální řešení pro spalování dřeva, briket, pelet i uhlí; hodí se pro vytápění celého domu,
  • peletová kamna – specializovaná na spalování dřevěných pelet, vyznačují se vysokou účinností a automatickým provozem.
  • krbové vložky – Určené především pro dřevo a briket; spojují funkčnost s designem.

Pokud zatím zařízení pro domácí vytápění nemáte a zvažujete jeho pořízení, je dobré znát výhody a nevýhody různých druhů paliv.

Topení tvrdým palivovým dřevem je oblíbeným a tradičním způsobem vytápění domů a chat. Je uhlíkově neutrální (při spálení vypustíte do ovzduší jen tolik CO2, kolik daný strom spotřeboval) a levnější než vytápění elektřinou (až o 68 % – údaj pro srpen 2024).

Tvrdší dřeviny jako buk, dub, jasan a bříza hoří díky vysoké hustotě déle (1 kilogram až 4 hodiny), takže není nutné tak často přikládat. Polena ovšem vyžadují více prostoru pro skladování.

Dřevěné pelety se vyrábí lisováním dřevěných pilin a hoblin. Snadno se skladují, ale vyžadují speciální kotel s automatickým podavačem, který udržuje stabilní teplotu.

Při výběru pelet zvolte produkt s certifikátem EN Plus A1. Zaručuje, že součástí pelet nejsou pojiva ani jiné chemické přímesi.

Dřevěné brikety se stejně jako pelety lisují z dřevěných pilin, jsou ale větší a lze jimi přikládat i do klasického krbu a kamen.

Jejich výhodou je snadné skladování, dlouhá doba hoření a vyšší výhřevnost.

Uhlí je tradiční palivo s vysokou výhřevností, které se stále využívá pro vytápění domů a chat. Oproti dřevu má vyšší energetickou hustotu, což znamená, že pro stejné množství tepla potřebujete méně paliva.

Na druhou stranu, topení uhlím není ekologické. Při jeho spalování se uvolňuje značné množství CO2 a dalších škodlivých látek do ovzduší. To přispívá ke znečištění životního prostředí a může mít negativní dopady na lidské zdraví.

Ekonomičnost topení různými palivy jsme shrnuli do tabulky níže. Pro lepší představu jsme přidali i plyn a elektřinu, které se pro vytápění také používají:

Druh paliva Výhřevnost Cena paliva Cena za 1 kWh
Tvrdé palivové dřevo (10–15% vlhkost) Až 5 kWh/kg 223 €/m3
(147 €/prm)

 
≈ 0,06 €
Dřevěné brikety 4,5 kWh/kg 340 €/t ≈ 0,075 €
Dřevěné pelety (10% vlhkost) 4,6 kWh/kg  245 €/t ≈ 0,05 €
Hnědé uhlí 5,3 kWh/kg 540 €/t* ≈ 0,1 €
Černé uhlí 6,7 kWh/kg 830 €/t* ≈ 0,12 €
Zemní plyn 10,55 kWh/m3 0,84 €/m3 ≈ 0,08 €
Elektřina - - ≈ 0,25 €

*na základě vlastního průzkumu cen 10 internetových obchodů

Jak dřevěná paliva skladovat?

Pro skladování všech druhů dřevěných paliv platí:

  • zajistěte ochranu před deštěm a sněhem,
  • dodržujte dostatečnou vzdálenost od zdrojů tepla, aby nedošlo k samovznícení (viz výše),
  • pravidelně kontrolujte stav paliva a skladovacích prostor.

Pro palivové dřevo zvolte suché místo s dobrou ventilací, např. přístřešek (dřevník) nebo kůlnu. Zajistěte dostatečnou cirkulaci vzduchu mezi poleny ponecháním odstupu od stěn a jejich stohováním. Dřevo ukládejte na dřevěné palety, abyste zabránili vzlínání vlhkosti ze země.

Brikety a pelety ponechte v originálních obalech nebo je přesypte do speciálních zásobníků. Ty uskladněte v suché místnosti se stálou teplotou, mimo přímé slunce. 

Existuje několik dobrých důvodů, proč dávat pozor, aby polena, brikety a pelety nezvlhly:

  • vlhké palivovýrazně nižší výhřevnost – část energie se spotřebuje na odpaření vody místo na vytápění prostoru,
  • při spalování vlhkého dřeva vzniká více kouře a škodlivých látek (včetně nebezpečného oxidu uhelnatého), což zatěžuje životní prostředí i lidské zdraví,
  • spalováním mokrých paliv se v komínu a kouřovodu usazuje velké množství dehtu, sazí a dalších hořlavých látek; to zvyšuje riziko požáru a snižuje účinnost odvodu spalin,
  • vysoká vlhkost vytváří ideální podmínky pro růst plísní a hub, které mohou způsobovat zdravotní problémy.
  • u lisovaných paliv vede vlhkost k rozpadu jejich struktury, čímž se stávají nepoužitelnými.

Co si z článku odnést?

  • Dbejte na dostatečný odstup od hořlavých materiálů a dodržujte minimální vzdálenosti doporučené výrobci a normami.
  • Dostatečné větrání místnosti je nezbytné pro bezpečný provoz topidla. Zajistěte přívod čerstvého vzduchu, abyste předešli hromadění oxidu uhelnatého a dalších nebezpečných plynů.
  • Instalace detektorů kouře a hasicích přístrojů výrazně zvyšuje bezpečnost domácnosti. Pravidelně kontrolujte jejich funkčnost a dbejte na správné umístění v blízkosti topných zařízení.
  • Čistěte kouřovody a topidla alespoň jednou ročně a kontrolujte těsnění na dvířkách a spojích. Nezapomeňte na pravidelnou revizi komínu certifikovaným specialistou.
  • Udržujte dřevo, brikety a pelety na suchém místě s dobrou ventilací, abyste zabránili vlhnutí a zhoršení výhřevnosti

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:

TENTO E-SHOP POUŽÍVÁ COOKIES

 

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

 

Technické cookies

Nutné cookies, které pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.

Marketingové cookies

Marketingové cookies jsou používány pro sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamu, která je relevantní a zajímavá pro jednotlivého uživatele a tímto hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Analytické cookies

Analytické cookies pomáhají majitelům webových stránek, aby porozuměli, jak návštěvníci používají webové stránky. Anonymně sbírají a sdělují informace.

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou být používány webovými stránkami, aby učinily uživatelský zážitek více efektivní. Zákon uvádí, že můžeme ukládat cookies na vašem zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz této stránky. Pro všechny ostatní typy cookies potřebujeme vaše povolení. Tato stránka používá různé typy cookies. Některé cookies jsou umístěny službami třetích stran, které se objevují na našich stránkách. Kdykoliv můžete změnit nebo zrušit svůj souhlas prostřednictvím Vyjádření o souborech cookie na našich webových stránkách. Zjistěte v našich zásadách ochrany osobních údajů více o tom, kdo jsme, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme vaše osobní údaje.


Zásady zpracování osobních údajů
Upravit
Potvrdit výběr
Povolit vše