Jak správně kompostovat a co do kompostu nepatří?

12. 05. 2023, 07:50

Kompostování je skvělý způsob, jak se zbavit organického odpadu (kuchyňský odpad, posečená tráva, listí atd.) v domácnosti, chránit životní prostředí a získat zdarma hnojivo. A není to složité - stačí mít kvalitní kompostér a dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Co patří na kompost a co už ne?

Na kompost můžete dát zejména kuchyňský a zahradní odpad:

  • chemicky neošetřené slupky ovoce a zeleniny
  • skořápky ořechů a vajec
  • papírové čajové sáčky
  • kávovou sedlinu (vyšší potřeba dusíku rostlin)
  • zbytky chleba
  • přezrálé ovoce, posečenou trávu, seno a shrabané listí
  • piliny, dřevěné třísky a větvičky

Na kompost nepatří

Vyhněte se živočišným odpadkům. Maso, kosti, mléčné výrobky, rýže nebo těstoviny na kompost nepatří. Tyto odpady se rozkládají pomalu, páchnou a mohou přilákat hlodavce a jiné škůdce.

  • rostliny napadené mšicemi, vešmi a houbami (riziko šíření infekcí)
  • čerstvý plevel (nebezpečí vysemenění a znečištění okolí kompostéru)
  • jídlové tuky a oleje
  • exkrementy zvířat
  • papírový odpad a celulóza (vatový tampon)

Zakládání a péče o kompost

Po výběru vhodného kompostéru a jeho umístění je čas začít s kompostováním. Spodní vrstva by měla být vytvořena z hrubého materiálu (např. větviček nebo dřevěných třísek). Tím se zbytek kompostu oddělí od země a umožní se lepší přístup vzduchu.

Kyslík je nezbytný pro přeměnu organických zbytků na humus - mikroorganismy, které se živí bioodpadem, bez něj nemohou existovat. Také je důležitý pro žížaly a jiná zvířata. Pořiďte si proto vždy kompostér s ventilačním systémem.

Tip: K provzdušnění kompostu můžete přispět tím, že jej alespoň jednou měsíčně prošťoucháte tyčí.

Přidávejte více biologicky rozložitelných odpadků na spodní hrubou vrstvu. Střídejte 5 až 10 cm silné zelené vrstvy (tráva a kuchyňský odpad - hlavní zdroj uhlíku) a 10 až 20 cm silné hnědé vrstvy (větve, dřevěné štěpky atd. - hlavní zdroj dusíku). Na jeden díl hnědého biologického odpadu by měly připadat dva díly zelené biomasy.

Důležitá je správná vlhkost, kyselost a teplota

Udržujte kompost vlhký, ale ne příliš mokrý, jinak hrozí vznik zdraví škodlivých plísní. Z tohoto důvodu je také lepší kompostovat ve speciálním kontejneru - když prší, stačí zavřít víko. 

Tip: Pokud je kompost příliš mokrý, proložte vrstvy slámou, aby absorbovala nadbytečnou vlhkost.

Velké množství rostlinného materiálu způsobuje zvýšení kyselosti kompostu a zpomaluje tvorbu humusu. Kyselost snížíte přidáním malého množství vápna a promícháním biomasy.

Přeměna organických odpadů na humus probíhá pouze za správných teplot. Za studeného počasí přikryjte kompost vrstvou suchých listů, které působí jako přírodní izolace a zabraňují ztrátě tepla.

Zároveň si dejte pozor, aby teplota nepřekročila snesitelnou hranici - při kompostování vzniká hodně tepla a kompost dosahuje teplot až do 60 °C. Kromě toho se může suchá biomasa vznítit, pokud na kontejner celý den svítí slunce. Proto je správné umístění kompostéru klíčové.

Kdy je kompost zralý a kdy jej mohu použít

Přeměna organických zbytků na humus obvykle trvá 6 až 12 měsíců. Na konci procesu vznikne přírodní hnojivo, které můžete bez obav použít jako vysoce kvalitní živinu pro váš trávník, zeleninové záhony, ovocné stromy nebo okrasné květiny.

Kompost je zralý když má:

  • hnědou barvu
  • drobivou, rovnoměrnou texturu (žádné viditelné zbytky jídla, větvičky atd.)
  • zemitý pach (kyselá vůně naznačuje, že rozklad stále probíhá)

Zralý kompost můžete přidat na zeleninové záhony, k ovocným stromům nebo okrasným rostlinám - množství asi 4 kg na m2 - nebo ho rozsypat na trávník (přibližně 2 kg na 1 m2).

Vyhněte se zaorávání kompostu do půdy, vysoká koncentrace dusíku a dalších látek může spálit kořenový systém rostlin.

Jak ještě mohu použít kompost?

  • Sázecí substrát - smíchejte běžnou zahradní půdu a zralý kompost v poměru 1:1
  • Tekuté hnojivo - 1 díl zralého kompostu nechte louhovat ve 3 dílech vody po dobu 14 dní, roztok poté zřeďte v poměru 1:8 vodou a aplikujte na kořeny rostlin

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:

TENTO E-SHOP POUŽÍVÁ COOKIES

 

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

 

Technické cookies

Nutné cookies, které pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.

Marketingové cookies

Marketingové cookies jsou používány pro sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamu, která je relevantní a zajímavá pro jednotlivého uživatele a tímto hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Analytické cookies

Analytické cookies pomáhají majitelům webových stránek, aby porozuměli, jak návštěvníci používají webové stránky. Anonymně sbírají a sdělují informace.

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou být používány webovými stránkami, aby učinily uživatelský zážitek více efektivní. Zákon uvádí, že můžeme ukládat cookies na vašem zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz této stránky. Pro všechny ostatní typy cookies potřebujeme vaše povolení. Tato stránka používá různé typy cookies. Některé cookies jsou umístěny službami třetích stran, které se objevují na našich stránkách. Kdykoliv můžete změnit nebo zrušit svůj souhlas prostřednictvím Vyjádření o souborech cookie na našich webových stránkách. Zjistěte v našich zásadách ochrany osobních údajů více o tom, kdo jsme, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme vaše osobní údaje.


Zásady zpracování osobních údajů
Upravit
Potvrdit výběr
Povolit vše